Lieve hondenvrienden,

Mijn eerste eigen hond is komen aanlopen: Schnappi is een schattige, kleine hond die ik in mijn hart gesloten heb. De liefde voor honden in het algemeen en de mijne in het bijzonder is er tot op de dag van vandaag.

Daarom doen wij bij Happy Dog altijd ons uiterste best om gezond voer voor honden te produceren - voor elke grootte, elke behoefte en elke leeftijd.

Om ervoor te zorgen dat u vanaf het begin ook het allerbeste van u kunt laten zien, vindt u hier waardevolle tips rond speciale voeding voor uw pasgeboren puppy.

Met de hartelijke groeten van Georg Müller

 

 

Happy Dog, Georg Müller
Georg Müller

Eigenaar en directeur
van Happy Dog

Uw puppy's - tips en trucs voor een gezonde groei

Zo blijft uw puppy gezond

belangrijk voor een lang en tevreden hondenleven is natuurlijk een op de verschillende levensfases en behoeften optimaal afgestemde voeding, die de puppy vooral verzorgt met alles wat hij nodig heeft voor een gezonde groei.

Puppy´s hebben speciale behoeften

Alle puppy's hebben vooral tijdens de eerste maanden van hun leven een duidelijk hogere behoefte aan eiwitten en vet. Hierbij is een uitgebalanceerde verhouding tussen de mineralen belangrijk. Bij het voeren van een totaalvoer (bijvoorbeeld Mini Baby en Mini Junior, Medium Baby, Maxi Baby) voor puppy's moet overvoeding (bijv. met calcium en vitamine B3) voorkomen worden door geen extra mineralen e.d. te geven.

Bij middelgrote en grote rassen moet vanaf de afgesloten 5e tot 6e maand (resp. na de tandwisseling) op een niet te hoog proteïnegehalte van het voer worden gelet. Op deze leeftijd is de fase van de belangrijkste groei bijna voorbij en daalt de behoefte aan proteïnen aanzienlijk. Een te voedzame voeding kan nadelig uitwerken op de botten, gewrichten en banden. Daarom is het op deze leeftijd te adviseren om over te stappen op een speciale voeding voor jonge honden met een aangepast gematigd proteïnegehalte - bijvoorbeeld Medium Junior, Maxi Junior.

Laat u adviseren door het Happy Dog-team

Ook onze dierenartsen adviseren u in het Happy Dog Servicecenter individueel en persoonlijk over uw vragen over voeding.

Hoeveel voer heeft mijn puppy nodig?

Bij het doseren van de ideale hoeveelheid voer moet vooral bij bovengemiddeld snel gegroeide en daardoor "te grote" jonge dieren worden gekeken naar het "streefgewicht" dat bij de leeftijd en het ras past en niet naar het daadwerkelijke gewicht op dat moment ("is-gewicht"). Voert men een te grote en te zware puppy op basis van het daadwerkelijke gewicht, dan stimuleert men dat de puppy doorgaat met te snel groeien.

Hoe vaak moet ik mijn puppy's voeren?

  • Tot de leeftijd van 4 maanden: 4 maaltijden/dag,
  • Tot de leeftijd van 6 maanden: 3 maaltijden/dag,
  • Vanaf een half jaar: 2 maaltijden/dag

Een tot twee maaltijden per dag zijn overigens ook voor de volwassenhond te adviseren, waarbij men de maaltijden niet eenvoudigweg halveert, maar in plaats daarvan in porties van bijvoorbeeld 1/3-deel 's ochtends en 2/3e deel 's avonds (of omgekeerd) kan opdelen. Om een maagomdraaiing zo veel mogelijk te voorkomen adviseren we om ten minste 3 maaltijden per dag te geven.

Wanneer laat ik hem op “voer voor het volwassen dier” overstappen?

Bij kleine rassen (tot 10 kg) wordt op een geschikt voer voor volwassen dieren overgestapt zodra de hond 9 á 12 maanden oud is.


Bij de middelgrote rassen (tussen 11 en 25 kg) stapt men over na 12 tot 15 maanden.

Bij grote rassen stokt de groei in de leeftijd van 12 tot 15 maanden bijna volledig. Dan stapt men over op voer voor volwassen dieren.

Het vervolgvoer wordt hierbij geselecteerd op basis van het ras, het metabolisme van en de prestaties die de hond levert (bijvoorbeeld Adult Mini voor volgroeide honden tot 10 kg met een normale energiebehoefte, Adult Medium voor volgroeide honden van 11-25 kg met een normale energiebehoefte, Adult Maxi voor volgroeide honden vanaf 26 kg met een normale energiebehoefte).

Wanneer uw nieuwe bewoner bij u in huis komt, moet u eraan denken dat er nu in heel korte tijd heel veel nieuwe dingen op hem afkomen. Hij heeft zijn vertrouwde omgeving, zijn broertjes en zusjes en zijn oude gezin niet meer om zich heen en moet eerst wennen aan zijn nieuwe baasjes en de nieuwe omgeving. Gun hem die tijd!

Ook wanneer u nu bij de aanblik van de kleine viervoeter hartjes in de ogen hebt en wegsmelt, zullen er tijden zijn waarin u hem het liefste zonder retourticket naar de maan zou willen schieten. Bijvoorbeeld wanner hij zojuist het derde paar van uw lievelingsschoenen heeft verscheurd.

Op dat moment is het evident dat er met de basisopvoeding van de puppy begonnen moet worden. Dit hoofdstuk over de opvoeding beperkt zich tot deze weinige maar essentiële punten, omdat deze in eerste instantie het belangrijkste zijn wat de puppy moet leren.

Zindelijkheid

Zindelijkheid behoort tot de belangrijkste dingen die een puppy moet leren, om uw tapijt en de zenuwen van alle betrokkenen te ontzien. In de eerste weken moet u echter geduld opbrengen. Draag het kleintje regelmatig, met tussenpozen van enkele uren, naar buiten. Ook 's nachts want een hele nacht houdt zo'n kleine rakker nog niet vol.

Meestal doen puppy's direct na het slapen, na het eten en bij/na het spelen hun behoefte. Poept of plast hij buiten, dan moet u hem hiervoor uitbundig en herkenbaar prijzen. Betrapt u hem binnen op heterdaad, zeg dan luid "nee" en draag hem naar de tuin. Doet hij dan zijn behoefte buiten, prijs hem dan weer uitbundig. Is het kwaad al geschied en ligt de hoop al op het tapijt, dan hebt u pech gehad – wie te laat komt, moet voor straf schoonmaken. Het heeft geen zin om hem nu nog te bestraffen, want de puppy zal de samenhang niet meer begrijpen.

Kom hier! Of, hoe heet ik eigenlijk?

Om ervoor te zorgen dat de puppy zijn naam leert herkennen spreekt u hem bij zijn naam aan en geeft u hem tegelijkertijd wat voer. Meestal leren de kleintjes erg snel dat zij ermee worden bedoeld en dat bij de klank van hun naam iets leuks te verwachten is. Loop ook eens met voer in de hand een paar meter van uw hond weg terwijl u zijn naam roept. Wanneer hij komt, krijgt hij de beloning.

De volgende stap is om zijn naam te roepen wanneer zijn aandacht niet op u gericht is. Hiermee komen wij meteen bij het volgende belangrijke punt: Uw pup moet leren dat hij op u moet letten, en niet omgekeerd! Buit zijn onoplettendheid eens schaamteloos uit door u te verstoppen en zijn naam te roepen. Loop echter niet te ver weg. Wanneer hij op uw commando naar u toekomt, prijs hem dan uitbundig. U kunt ook luid roepen en intussen van hem weglopen. Ook dit zal zijn aandacht moeten trekken en hem ertoe aanzetten om achter u aan te lopen. Wanneer hij bij u is, dan krijgt hij natuurlijk wat voer of een speeltje.

Nee, Af, Foei!

Sommige dingen die bij een puppy nog heel leuk kunnen zijn, zijn dat niet meer bij een volwassen hond. Daarom moet de pup nu al leren dat niet altijd alles zo gaat als hij dat graag wil. Ook in de omgang met zijn broertjes en zusjes, zijn moeder of andere oude dieren moet hij dat leren en accepteren. Laat hem dus niet wegkomen met alles: u bepaalt wat toegestaan is en wat niet!
Maar daarvoor moet hij eerst eens geleerd hebben, wat "nee" eigenlijk betekent.

Pak iets lekkers in uw hand en houd het voor de neus van uw pup. Als hij het wil pakken, sluit u de hand en zegt u "nee" Na korte tijd opent u uw hand opnieuw en herhaalt u het spel. Meestal leren pups behoorlijk snel wat "nee" betekent. Nu opent u de hand en biedt u het voer aan de hond aan met de woorden "pak'm". Het zal niet lang duren voordat hij de brokjes niet eerder pakt dan dat u "pak'm" heeft gezegd.

Als dit werkt, maakt u het moeilijker en legt u het lekkers voor zich op de grond. Maar let op dat u bij twijfel sneller bent als uw hond! Herhaal deze oefening steeds weer; eerst in huiselijke omgeving zonder afleidingen en later ook buiten. Wanneer u dit regelmatig en consequent oefent en ervoor zorgt dat uw kleintje tussendoor geen successen kan boeken, zal het "nee" na een poos ook in dagelijkse situaties goed functioneren.

Een "nee“ is van levensbelang en helpt bij het vermijden van gevaren!

Correctie

Wanneer uw pup de grenzen van goed gedrag overschrijdt, moet u hem dat ook laten zien. In sommige gevallen kan negeren voldoende zijn, bijvoorbeeld wanneer hij bij sociaal contact met u te opdringerig en wild wordt. In dit geval zegt u helder en duidelijk "genoeg", waaarna u opstaat en wegloopt. Nu is wat net nog belangrijk voor hem was, er niet meer en staat hij er alleen maar.

Mocht het niet voldoende zijn om hem te onderbreken, of maakt hij bijvoorbeeld net uw al genoemde paar lievelingsschoenen stuk, dan zal negeren niet veel opleveren. Het maakt voor uw kleintje helemaal niet uit of u wegloopt of niet. In dit geval moet u gewoon een duidelijk stopsignaal geven. Dat is echter ook niet erg zolang deze ondubbelzinnig en passend voor de situatie zijn en meteen plaatsvinden.

Beperk de puppy in zijn bewegingsvrijheid door direct naar hem toe te lopen of zich over hem heen te buigen en hem daarbij vast te houden. Als dat niet voldoende is, kunt u ook tegen hem aanstoten of hem omgooien. Dat klinkt en ziet er erger uit dan het in werkelijkheid is. Wie al eens oude honden in de omgang met pups heeft geobserveerd, weet dat het daarbij niet zachtzinnig toegaat. Maar de les is dan ook heel duidelijk en hoeft niet steeds weer te worden herhaald. Wat dat direct en ondubbelzinnig handelen betreft, kunnen wij mensen nog veel leren van de honden!

Puppy's die serieus bedoelde stopsignalen van oude honden negeren, maakt men nooit mee. Daarentegen zijn puppy's die de stopsignalen van mensen niet serieus nemen, helaas geen zeldzaamheid. Op dit moment hebt u het gemakkelijk, maar veel wat nu schattig is, is bij een volwassen hond helemaal niet schattig!

In dit verband is het echter heel belangrijk te weten dat honden niet haatdragend zijn. Ook daar zouden wij een voorbeeld aan moeten nemen en van de honden moeten leren. Negeren gedurende een langere periode is niet zinvol, maar – juist in tegendeel – schadelijk voor de mens-hond-relatie. Het accepteren van het "verzoeningsaanbod" van de gedisciplineerde is uiterst belangrijk en zal het vertrouwen van uw hond in u versterken.

Zoek