Zo gaat het uw hond pas echt goed!

Hondenbezitters die hun verantwoordelijkheid serieus nemen stellen ons steeds opnieuw vragen. Wij hebben ze hier verzameld en beantwoord. Lees hier wat uw hond gezond en gelukkig maakt - van voeding tot aan de verzorging. Maak ook gebruik van de overige aanbiedingen die wij voor u hebben: laat u individueel adviseren of neem contact op met onze serviceafdeling. Hartelijk welkom bij de club van hondenvrienden!

Dog guide

Waarom is Happy Dog droogvoer iets bijzonders?

Omdat uitsluitend hoogwaardig droogvoer dé ideale variatie biedt van natuurlijke grondstoffen met de beste kwaliteit: licht verteerbaar vlees van verschillende diersoorten, energierijke graansoorten, heilzame kruiden, waardevolle mineralen, vitamines en sporenelementen. Door de speciale recepturen kan er zeer gericht worden ingespeeld op de specifieke behoeften van elke hond. De voeding kan droog, maar ook geweekt worden gevoerd! Overigens: een hoogwaardige droogvoermaaltijd is bovendien meestal duidelijk vriendelijker voor de portemonnee dan blikvoer.

Hoe veel afwisseling heeft een hond qua voer nodig?

Zelfs de meest succesvolle "rover" heeft in de natuur eigenlijk niet heel veel afwisseling: Om zijn roedel optimaal te verzorgen jaagt hij bij voorkeur op grote prooidieren en de keuze is niet heel erg groot. Maar natuurlijk ontzegt een roofdier zich geen buitenkansjes wanneer hij zijn dieet met kleine prooidieren of verschillende planten kan uitbreiden.

De Happy Dog-recepturen lijken door de optimale combinatie van ingrediënten in de recepturen op de natuurlijke variatie die in de natuur voorkomt. Onze honden krijgen nog meer afwisseling door middel van de snacks en kauwartikelen die wij eveneens aanbieden.

Af en toe het voer wisselen kan absoluut een zinvolle actie zijn en is soms zelfs noodzakelijk, bijvoorbeeld tijdens de groei, de drachtigheid en de zoogtijd. Of doordat honden in de winter nu eenmaal minder actief zijn dan 's zomers. Desondanks is het niet nodig om voer af te wisselen omdat we gewoon willen variëren. Men creëert hierdoor vaker een zogeheten "lastige eter" of men zorgt er ongewild voor dat gevoelige dieren minder goed in hun vel komen te zitten.

Wat is de juiste hoeveelheid voer?

Adviezen voor de hoeveelheid voer hebben betrekking op het huidige en het ideale gewicht van de hond. Vertoont de hond overgewicht, dan moet de hoeveelheid voer zo mogelijk sterk worden gereduceerd en/of moet men naar een vetarmere voeding overstappen. Ranke en actieve dieren mogen iets meer krijgen.

Hoe vaak moet een volwassen hond gevoerd worden voor een optimaal voedingspatroon?

Voor een hond zijn een á twee maaltijden per dag ideaal. Halveer de maaltijden niet eenvoudigweg, maar maak in plaats daarvan porties. Geef bijvoorbeeld 1/3-deel 's ochtends en 2/3e deel 's avonds (of omgekeerd). Om maagomdraaiing zo veel mogelijk te voorkomen adviseren we voor rassen die risico lopen ten minste 2 á 3 maaltijden per dag!

Waar moet men bij de overstap op ander voer op letten?

Idealiter moet men het overstappen op ander voer over meer dagen uitspreiden (3 á 4) zodat het lichaam zich aan het nieuwe voer en de mogelijkerwijs heel anders samengestelde receptuur kan aanpassen. Met elke maaltijd mengt men steeds een beetje meer van de nieuwe voeding door het gebruikelijke voer heen. Zorg ervoor dat u bij jonge, oudere of zieke honden, maar ook bij honden met een gevoelige maag, de overstapperiode het liefst wat langer maakt, namelijk 7 -14 dagen!“

Wat moet er worden gedaan bij kieskeurige dieren?

Sommige honden houden van afwisseling bij het eten. U moet als "roedelleider" bij het voeren wel consequent blijven, want voeren heeft veel te maken met de opvoeding. Wie te vlug toegeeft en voortdurend nieuw voer aanbiedt of zelfs het voer “verfijnt”, maakt van de hond een lastige eter en vaak ook een hond die moeilijk in de omgang is!

Gewichtsproblemen

Mijn hond is te dun. Wat kan ik doen om dit te verhelpen?

Geef een maaltijd met een hoog energiegehalte. Bied geen, prestatiebevorderend voer aan met veel proteïnen (eiwitten) en vet, want dat is niet erg zinvol. Een hoge dosis eiwitten kan bij dieren met deze aanleg werken als "haver bij een paard". De dieren worden nog onrustiger dan anders en komen ondanks het voedzame voer niet echt aan. In zulke gevallen is het beter om een iets grotere hoeveelheid voer van een niet zo voedzaam voer te geven of/en eenvoudigweg wat vet (in de vorm van zonnebloemolie of distelolie) toe te voegen om zo de portie wat overvloediger te maken.

Ik denk dat mijn hond te dik is. Wat moet ik doen om te zorgen dat hij afvalt?

1. Vaststellen van de gewichtstoestand
Om de gewichtstoestand goed te kunnen inschatten, moet het dier worden gewogen én betast om de hoeveelheid vet op het lichaam te bepalen. Dit doet men bij de romp waar de botten voelbaar zijn, bijv. bij de ribben, de wervelkolom, het schouderblad en de heupen.  In het ideale geval moeten de botten op deze plaatsen eenvoudig te voelen zijn en is de taille van het dier duidelijk zichtbaar. Bij een dikke vacht is het aan te raden om de huid tegen de vacht in te betasten met de vingertoppen.

2. Gewichtsreductie
Om de gewrichtsreductie te bereiken is het van wezenlijk belang om over te stappen op dieetvoer. Dit heeft weliswaar een gereduceerd energiegehalte, maar voldoende om het dier te verzadigen en van alle belangrijke voedingsstoffen te voorzien. De speciale recepturen hebben zich op dit punt
bewezen met hun verlaagde gehalte aan koolhydraten, het gematigde proteïne- en vetgehalte en een duidelijk hoger gehalte aan voedingsvezels. De proteïne- en vetbouwstenen moeten bij een afvaldieet van een bijzonder hoge kwaliteit zijn (Happy Dog Fit & Well
Light 1 Low Carb).
De dagelijkse hoeveelheid voer moet worden
afgestemd op het huidige gewicht, waarbij de portie iets te krap is en in het ideale geval precies afgewogen wordt. Na elke gewichtsafname moet de hoeveelheid voer altijd opnieuw naar beneden toe worden bijgesteld. Hiertoe moet het dier uiterlijk om de 2 weken worden gewogen. Wij raden ook aan om minder of minder voedzame lekkernijen en knabbelartikelen ernaast aan te bieden. Omdat veel honden dagelijks minder dan 1 uur bewegen, is het voor het afvallen en het welzijn van het dier heel effectief om extra bewegingsmogelijkheden aan te bieden. De soort beweging moet natuurlijk worden aangepast aan de lichamelijke mogelijkheden van oudere of zieke dieren.

3. Gewichtsbehoud
Is het streefgewicht bereikt, dan moet, om het gewicht te behouden, worden overgestapt naar een geschikt voer dat licht is, maar ook lekker smaakt en verzadigt (Happy Dog Fit & Well Light 2 Low Fat).
Voor de geleidelijke overgang naar ander voer kan het beste een periode van 2-4 weken worden aangehouden, zodat het dier zich op de lagere hoeveelheid ruwe vezels (voedingsvezels) kan instellen. Doordat de receptuur minder vet bevat, is het ideaal voor gewichtsbehoud. Voorwaarde hierbij is dat er voldoende wordt bewogen en er bewust wordt omgegaan met lekkernijen. Een regelmatige controle van het gewicht en van de hoeveelheid voer en lekkernijen draagt bij aan het duurzame behoud van het ideale gewicht.

Huid en vacht

Mijn hond heeft huidproblemen. Wat kan ik doen om dit te verhelpen?

Huidproblemen kunnen helaas een heel verschillende oorzaak hebben: een te hoge dosis eiwit, een gebrek aan essentiële vetzuren (eenzijdige voeding, een gebrekkige voeding, een gebrekkige opname vanwege een stofwisselingstoornis), additieven in het voer en in snacks, parasieten, bacteriële huidinfecties, allergieproblemen, orgaanziektes (nieren, lever, enz.) en nog veel meer.
 
Het is om die reden niet mogelijk om een algemeen advies te geven. Het geven van ander voer kan een positieve uitwerking hebben wanneer het voer dat tot dusver is gegeven niet voldoet aan de daadwerkelijke behoeften van de hond. Het advies van een expert komt bij de keuze van geschikt voer meestal goed van pas.

Wanneer de problemen hardnekkig of ernstig zijn moet men niet gaan experimenteren. Men kan beter een dierenarts bezoeken die gespecialiseerd is in huidziekten om de oorzaak preciezer te kunnen duiden om daarna doelgericht aan het probleem te werken. Het gebruik van ander voer is in deze gevallen in de regel niet toereikend om het probleem op te lossen.

Heeft mijn hond misschien een graanallergie? 

Achter onduidelijke, hardnekkige huid- en spijsverteringsproblemen kan altijd een allergie voor granen schuilgaan. Wanneer dit vermoeden bestaat is een graanvrije soort zoals Happy Dog Sensible Nutrition AFRICA te adviseren. Let op: er mogen dan ook geen voer of snacks met granen worden gevoerd! Omdat AFRICA voor normaal actieve, volgroeide honden is ontwikkeld, moet men aan relatief jonge en actieve dieren een iets hogere hoeveelheid voer geven.

Welk voer is voor mijn puppy het meest geschikt?

De behoefte van een puppy en/of jonge hond tijdens de groei hangt in hoge mate ervan af hoe groot resp. zwaar hij als volgroeide hond op een bepaald moment zal zijn.

Tijdens de eerste maanden is de groei het meest intensief, hoe groot of klein het ras ook is. Daarom is het tijdens de eerste maanden bijzonder belangrijk om een uitgebalanceerde maaltijd met voldoende hoog proteïne- en energiegehalte te geven.

Bij kleine rassen (tot ca. 10 kg) verandert de behoefte vanwege hun bijzonder actieve stofwisseling ook na de tandwisseling slechts minimaal. Daarom geeft men de puppy's speciaal puppyvoer totdat zij 9 á 12 maanden oud en helemaal volgroeid zijn.

Dit is niet het geval bij de middelgrote en grote rassen. Voor de opbouw van gezonde en sterke spieren, banden, pezen en gewrichten en een glanzend vel hebben ook deze rassen vooral behoefte aan voldoende proteïnen. Nadat de tanden gewisseld zijn (ongeveer 5-6 maanden na de geboorte) begint de behoefte aan proteïne langzamerhand duidelijk te dalen. Een overmatige verzorging met proteïnen en energie kan vanaf nu een anabolisch effect hebben en daardoor aanzienlijke groeistoornissen veroorzaken. We adviseren in dit geval om 2-fasevoeding toe te passen. U begint met puppyvoer dat rijk aan proteïnen is en na de tandwisseling stapt u langzaam over op het minder voedzame junior-voer. Het concept van 2-fasen-voer is de meest ideale oplossing. Het zorgt ervoor dat er aan de daadwerkelijke behoeften van groeiende honden van grote rassen wordt voldaan. Een behoedzame wijze van voeren zorgt ervoor dat het veilig fokken van grote rassen een enorme stimulans krijgt.

Hoe veel voer moet een puppy krijgen en hoe vaak?

Vanaf ongeveer de 4e week wil de puppy ook wel eens iets "tussen de tanden" hebben. Dit is het tijdstip waarop men begint om hem naast moedermelk ook voer en water aan te bieden.

Het overstappen gebeurt langzaam: er wordt ca. 4 - 6x dagelijks ofwel Happy Dog Baby Milk Probiotic, FlockenVollkost (puppypap) of een geweekte, gepureerde puppybrok in vers gemengde kleine porties aangeboden. Zodra de puppy ca. 8 weken is, krijgt hij niet meer dan 3 - 4 (maar wel wat grotere) maaltijden per dag. Dieren van een half jaar oud krijgen hun voer ongeveer 2x per dag.

De optimale hoeveelheid voer hangt af van de leeftijd, het gewicht en het metabolisme van de puppy. Het voeradvies biedt een zeer goed ijkpunt. Maar let op: de individueel benodigde hoeveelheid voer kan iets afwijken. Men moet echter vermijden om veel te veel of veel te weinig voer te geven om ervoor te zorgen dat het dier niet gaat lijden aan ondervoeding of overvoeding. Mocht u twijfelen aan de hoeveelheid voer die u moet geven, schakel dan tijdig een expert in!

Wanneer laat men een puppy overstappen op voer voor volwassen honden?

Bij de kleine rassen stapt u tussen ongeveer 9 en 12 maanden over op een voer voor volwassen honden (zoals bijv. Mini Adult).

Zeer grote rassen hebben tot aan de tandwisseling een hoge proteïnebehoefte. Daarom krijgen ook de puppy's van grotere rassen eerst "zuiver" puppyvoer. Pas wanneer de proteïnebehoefte vanaf de zesde maand daalt, vindt de overstap naar een speciaal voer voor jonge honden (fase 2) plaats. De lichamelijke ontwikkeling is grotendeels voltooid tussen de 15 en 18 maanden. Daarna wordt er op voer voor volwassen honden overgestapt.  Indien nodig, bijv. bij overgewicht, kan al iets eerder worden overgestapt naar Happy Dog Adult.

Zoek